Posted on

Jabĺčka v záhrade

Jablká sú zdrojom vitamínov a zdravšej formy cukru – fruktózy. Ako ale dosiahnuť prísun tohto ovocia po celý rok v bio kvalite a z vlastnej záhrady? Vedeli ste, že práve jablone sú najviac zastúpenými ovocnými stromami na Slovensku? Ich plody sú rôznorodé. Od sypkejších po chrumkavé jablká. Od sladkých ako med po kyselšie plody. Na výber máme hneď z niekoľkých druhov jabloní. Tieto sú nenáročné a nepotrebujú žiadnu špeciálnu starostlivosť. Rodivosť jabloní je individuálna. Záleží aj na opelení, počasí ale aj na starostlivosti záhradníka. Na jednom púčiku môžeme nájsť až päť plodov. Práve preto je dôležité korigovať plodivosť jabloní. Ak ich ponecháme osudu, úroda býva menšia a menej vyzretá. To by ale bola škoda. Pri minimálnej starostlivosti a kontrole ale získavame peknú a bohatú úrodu jabĺčok.

jablká sú zdrojom vitamínov a vlákniny

Pozor si musíme dávať na choroby a škodcov jabloní. Aj tie ich majú rovnako ako iné ovocné stromy. Radíme sem hlavne Múčnatku jabloňovú, Chrastavitosť jabloňovú a Moníliovú hnilobu. Šarapatu na úrode ale prinesie aj Méra jabloňová, Voška jabloňová či Obaľovač jablčný. Zber plodov má ale svoje pravidlá. So zberom začíname vtedy, keď sa pokožka jabĺk začne zafarbovať do odtieňov červenej či žltej. Jablká, ktoré uskladňujeme by mali byť bez oderov, so stopkou a vizuálne zdravé.

vitamíny budú dostupné aj po sezóne

Práve na prevenciu proti,,buchnutiu a následnému hnitiu,, jabĺčok sa používajú na zber a uskladnenie plastové prepravky na ovocie https://www.schoellerallibert.com/sk/novinky/prepravky%20na%20ovocie%20a%20zeleninu. Tie zabezpečia zdravie jabĺčok počas manipulácie aj doby uskladnenia. Výhodou je šetrenie miesta v skladovacom priestore. Prepravky s jabĺčkami sú stohovateľné. Bez toho aby uskladňované ovocie bolo poškodené. Otvára sa nám tak priestor na iné využitie skladovania. Napríklad iného ovocia či zeleniny. V skladovacích priestoroch udržujeme konštantnú teplotu +2 až +8 stupňov Celzia. Prostredie by malo byť mierne vlhké. Po splnení týchto podmienok si úrodu jabĺk vychutnávame dokonca aj počas zimných mesiacov.